Kako zagotoviti kar se da najvišjo stopnjo neoporečnosti laboratorijskih pripomočkov oziroma instrumentov in opreme? Za to seveda poskrbijo posebni aparati, ki jim pravimo sterilizatorji. Predstavljajo pomemben kos opreme, ki zagotavlja neoporečnost oziroma sterilnost vsega, kar se uporablja v laboratoriju. Prav od tega, kakšne pripomočke in opremo uporabljate v laboratoriju oziroma za kakšno vrsto dela gre, pa je odvisno tudi to, kakšno napravo za sterilizacijo boste izbrali. S tem je na primer pogojena že njena velikost, pa tudi vrsta in druge lastnosti, na katere je treba biti pozoren pri izbiri.

Aparati za laboratorij

Profesionalni sterilizatorji predstavljajo ene od pomembnih aparatov oziroma pripomočkov za delo, brez katerih v laboratoriju ne gre, ne glede na to, čemu je namenjen. So osnovni aparat, s katerim se zagotavlja neoporečnost drugih pripomočkov oziroma skrbi za higieno, za katero mora biti vedno čim bolje poskrbljeno. Le najvišja stopnja higiene namreč zagotavlja, da bo delo potekalo nemoteno in brez težav ter da bodo takšni tudi končni produkti oziroma rezultati. Prav zato se pri nakupu osnovnih temeljnih aparatov ne sme varčevati, hkrati pa je treba poskrbeti tudi za to, da so vedno v brezhibnem stanju, saj bo oprema le tako res neoporečna in primerna za uporabo pri delu.

Para, plazma ali kaj drugega?

Za uničenje bakterij, gliv in vseh drugih organizmov oziroma zagotavljanje neoporečnosti opreme se lahko uporablja različne postopke in metode. Za sterilizacijo je instrumente, pripomočke in opremo treba segreti do določene temperature, ki se razlikuje glede na vrsto naprave, ki jo uporabimo v ta namen. Če se uporabi aparat, ki za uničenje bakterij in drugih organizmov uporablja plazmo, je temperatura lahko precej nižja, kot če se za to uporabi paro. Če aparat deluje s pomočjo pare, potem zanj uporabljamo tudi ime avtoklav.

Steriliziranje s paro sicer predstavlja eno od najpogostejše rabljenih metod, saj je enostavno, hitro in učinkovito, vendar pa ni primerno prav za vso opremo ali pripomočke. Nekateri med njimi namreč niso dovolj toplotno odporni oziroma ne prenesejo tako visokih temperatur. V tem primeru je bolje uporabiti aparate, ki delujejo s pomočjo plazme, saj je takšna metoda primerna tudi za toplotno neodporne predmete, pripomočke in instrumente.

Kje nabaviti laboratorijsko opremo?

Medicinsko in laboratorijsko opremo v skladu z najvišjimi standardi boste našli v Ljubljani pri podjetju Semlab d.o.o., ki poleg svetovanja in prodaje nudi tudi celostno servisiranje, monitoring, meritve in validacije ter kalibriranje

Kategorije: Industrija