Medsebojni odnosi so za vsakogar od nas zelo pomembni. Kadar v medsebojnih odnosih pride do nestrinjanj ali konfliktov, nas to pesti in teži. Marsikdaj smo prizadeti zaradi odnosa, ki ga imajo drugi do nas ali pa občutimo krivdo, ker drugim nismo ustregli. Velikokrat se tudi obremenjujemo s tem, kaj si o nas mislijo drugi, boli nas, če nam kdo izreče kritiko ali pa jo dojemamo preveč usodno, čeprav sploh ni bila mišljena tako negativno. Vzrok za vse te naše težave pa niso drugi, ampak pogosto kar mi sami in naša nizka samopodoba. Zaradi nje se namreč ne znamo odločno in mirno postaviti zase, kar je prav eden od glavnih ciljev treninga asertivnosti.

Psihoterapija, kamniPsihoterapija nas s treningom asertivnosti uči, da moramo biti v svojem odzivu in medsebojnih odnosih iskreni in odločni. Pri marsikom je problem namreč v tem, da si ne upa na glas povedati, da mu nekaj ne odgovarja. Marsikdo ne zna reči ne, ko ga kdo prosi za uslugo, zaradi česar je vedno bolj utrujen in izgorel. V resnici se s pomočjo psihoterapije lahko naučimo, kako reči ne tako, da s tem ne bomo nikogar prizadeli. Temu se reče asertiven odziv, s katerim zaščitimo sebe in hkrati ne prizadenemo drugega.

Če nas takšnega odziva ni naučila vzgoja staršev, pa nas lahko tega nauči psihoterapija, kot odlična metoda v ta namen. Psihoterapija je metoda, ki nas počasi vodi od razumevanja našega odziva do tega, da ga spremenimo.

Trening asertivnosti nam lahko pri tem zelo pomaga. Več o njem si lahko preberete na spletni strani samozavestni.si, kjer boste našli odlične nasvete tudi za druge probleme, ki vas mučijo. Ne pustite se jim, ampak jih začnite aktivno reševati! Pri tem vam lahko pomaga prav psihoterapija in pomoč izkušenega psihoterapevta.