Ob branju sestavin izdelkov, namenjenih negi kože, lahko nastane precejšnja zmeda. Če niste temu področju nikoli posvetili malce več pozornosti, najverjetneje pogosto ne veste natančno, kaj se skriva za določenimi izrazi, čemu je posamezna sestavina namenjena, predvsem pa, kako varna je za uporabo. Tokrat se bomo na kratko ustavili ob sestavini, imenovani alkohol denat, ki se pogosto znajde tudi na deklaracijah kozmetičnih izdelkov. Še posebej pogosto ga zasledimo v tonikih za obraz, nemalokrat pa se uporablja tudi v izdelkih, ki so namenjeni negi kože po britju. Kaj je torej tisto najpomembnejše, kar morate vedeti o tej snovi? 

Je varno uporabljati izdelke, ki vsebujejo alkohol denat?

Okrajšava alkohol denat označuje t. i. denaturirani alkohol, torej takšen, ki mu je dodan denaturant (to so lahko različne snovi – pogosta denaturanta sta na primer dietil ftalat in metilni alkohol). Sestavina ima v kozmetičnih izdelkih več različnih funkcij. Zelo velikokrat se na primer uporablja zaradi dejstva, da učinkuje kot adstringens, kar pomeni, da zoži pore in zmanjša prepustnost kožne povrhnjice ter naredi s tem kožo manj občutljivo, posledično pa se zmanjša nevarnost za vnetja oziroma okužbe.

Obenem adstringensi poskrbijo za hladilni učinek in preprečijo pretirano maščenje kože. Dodatna razloga, zaradi katerih se kozmetiki pogosto dodaja sestavina, o kateri govorimo., pa sta, da je to snov, ki velja za zelo učinkovito topilo – med drugim tudi topilo za UV-filtre – in da sestavina pomaga pri preprečevanju penjenja kozmetičnih izdelkov.

Na podlagi analize znanstvenih izsledkov je tako mogoče sklepati, da je alkohol denat praviloma varna sestavina, vendar pa je pomembno, katera snov se uporablja kot denaturant. Za določene denaturante, kot sta denimo brucin ali kvasin, namreč ni na voljo dovolj informacij, da bi bilo mogoče zagotoviti, da njihova uporaba zares ni povezana z nikakršnimi tveganji.

Certifikati vam pomagajo ugotoviti, za kako kakovostno kozmetiko gre 

Nemogoče je seveda pričakovati, da bi bili potrošniki strokovnjaki, ki bi natančno poznali specifike vseh sestavin, ki se lahko pojavijo v kozmetiki. Prav zato so nam lahko večkrat v veliko pomoč preverjeni certifikati, ki pričajo o tem, da je določen izdelek prestal zahtevna testiranja, ki so potrdila njegovo varnost. Tako so lahko certifikati uporaben selekcijski mehanizem, ko poskušate ugotoviti, katera kozmetika je resnično najboljša za vas – tako za vašo kožo kot za zdravje nasploh.

Kategorije: Lepota