Zakaj potrebujemo kolagen, za kakšno snov gre in ali ga naše telo lahko dobi iz hrane? To so tri vprašanja, s katerimi se ukvarja marsikdo, saj se ta prehranski dodatek omenja na vsakem koraku. Zakaj ga jemlje toliko ljudi in kakšne učinke ima, predvsem pa, zakaj jemati prehranski dodatek, če pa lahko omenjeno snov naše telo dobi tudi s pomočjo prehrane?

Zelo pomemben protein

Na vprašanje, zakaj potrebujemo kolagen, ni težko odgovoriti, saj gre za enega najbolj pogostih proteinov v našem telesu. Je sestavni del številnih delov telesa, od kože do mišic in sklepov, zato brez njega naše telo ne more pravilno delovati. Gre torej za protein, ki je našemu telesu nujno potreben in ki ga to sicer lahko dobi iz hrane oziroma s pomočjo snovi, ki jih dobi iz hrane, tvori celo samo. Iz tega bi lahko sklepali, da ni potrebe, da ga jemljemo v obliki prehranskega dodatka, vendar v resnici ni čisto tako. Aktivna tvorba tega proteina namreč ni nekaj, kar se odvija celo življenje enako intenzivno, saj se z leti upočasni, kar vpliva tudi na njegovo količino v telesu. Ta se začne zmanjševati oziroma pade celo na raven, pri kateri je ta protein priporočljivo telesu dodajati v obliki prehranskega dodatka.

Kako se kaže pomanjkanje tega proteina?

kaj je kolagen

Pomanjkanje tega proteina sicer ni takšna težava in naše telo zmore delovati tudi, če ga ima na voljo zgolj v manjši količini, se pa pomanjkanje pri njegovem delovanju gotovo pozna. Najprej poidejo zaloge v koži, laseh, nohtih, kar se pozna tako v njihovi strukturi kot videzu, prav tako pa lahko pomanjkanje tega pomembnega proteina močno prizadene sklepe. Starostne težave s sklepi, ki so nadvse pogoste, imajo deloma izvor tudi v pomankanju tega proteina, ki predstavlja sestavni del sklepov, sklepnih vezi in sklepnega hrustanca. Z jemanjem je možno lažje ohraniti prožnost in gibljivost sklepov, kar je zagotovo bistvenega pomena za vitalno starost. In prav v tem se skriva tudi odgovor na to, zakaj potrebujemo kolagen – zato da z njegovo pomočjo ublažimo učinke staranja na nekatere dele našega telesa ter poskrbimo za to, da se kljub staranju še vedno dobro počutimo v svojem telesu in tako tudi izgledamo.

Kategorije: Zdravje