Bakterija Helicobacter pylori predstavlja trdovratno težavo, ki pa se je marsikdo sploh ne zaveda oziroma ne ve, da je prav ta bakterija v njegovem želodcu tista, zaradi katere ga boli trebuh, se mu na želodčni steni delajo ranice in razjede, ima gastritis oziroma zgago ali različne druge težave. Se s podobnimi težavami soočate tudi vi? Potem si preberite članek, v katerem boste izvedeli še več o tej bakteriji, ki je veliko bolj pogosta, kot si morda mislite.

Majhna bakterija, ki lahko povzroči velike težave

Bakterija Helicobacter pylori je ena redkih bakterij, ki lahko preživi v želodcu, kjer sicer želodčna kislina uniči večino drugih bakterij. Čeprav je zelo majhna (v dolžino meri 3 mikrone, v širino pa 0,5 mikrona), pa je nadvse trdovratna. Z njo se lahko okužimo že v otroštvu, lahko pa kasneje v življenju, pri čemer večina ljudi za okužbo sploh ne ve, dokler se ne pojavijo težave. Običajno se te kažejo predvsem kot bolečina v trebuhu, lahko pa se pojavijo tudi različni drugi simptomi.

Če je iz želodca ne odpravimo, pa lahko:

  • poškoduje želodčno sluznico,
  • povzroči različne razjede na želodčni sluznici,
  • povzroči gastritis oziroma zgago,
  • predstavlja enega od dejavnikov tveganja za določene vrste raka na želodcu.
heliobacter pylori
Bakterija Heliobacter pylori

Kako poteka zdravljenje?

Če se pojavijo težave, je najprej potrebno testiranje, nato pa tudi zdravljenje. Zdravljenje je namenjeno odpravljanju bakterije Helicobacter pylori, ki pa je žal tako trdovratna, da se jo je težko znebiti, četudi v ta namen uporabimo močne antibiotike in druga zdravila. Velikokrat je tako takšno kuro z zdravili treba ponoviti, torej gre za dolgotrajen proces zdravljenja. Poleg tega pa takšno zdravljenje ne uniči le omenjene bakterije, ampak tudi tiste bakterije, ki so koristne za naše črevesje. Tako pride do porušenja črevesne flore oziroma ravnovesja, zaradi česar lahko nastopijo nove težave s prebavo. Zaradi tega je pametno uživati tudi dobre probiotične bakterije, ki lahko pomagajo ohraniti ali obnoviti črevesno floro, prav tako pa je tudi sicer pomembna zdrava prehrana brez jedi, ki povzročajo zgago. 

Kategorije: Zdravje