Palete se uporabljajo v številnih panogah, saj omogočajo lažje prekladanje tovora in skladiščenje izdelkov. Vendar pa je pri tem marsikdaj nujno uporabiti tudi povezovalni trak, ki poskrbi za to, da izdelki ostanejo na paletah oziroma na trdno svojem mestu. Palete in izdelke na njih se sicer lahko dodatno zaščiti še s posebno ovijalno folijo ali na druge načine. Če pri tem uporabimo stretch folijo, povezovalni trak običajno ni potreben, saj se elastična folija dobro oprime izdelkov in poskrbi za to, da se ne premikajo ter kljub transportu ostanejo na paleti.

Strech folijo za ovijanje palet je smiselno uporabiti, kadar je tovor na paletah shranjen na prostem oziroma v pogojih, ki bi ga lahko poškodovali. Nepremočljiva stretch folija namreč tovor zaščiti tudi pred vlago in drugimi dejavniki. V primeru, ko takšna dodatna zaščita ni potrebna, pa je dovolj povezovalni trak, ki je pri povezovanju izdelkov oziroma tovora na paletah zelo učinkovit. Povezovalni trak se uporablja tako pri transportu kot pri krajšem shranjevanju tovora na paletah ter še marsikje drugje. Predstavlja odlično in široko uporabno rešitev v ta namen, ki se dobro obnese v praksi.

Obstaja več vrst povezovalnih trakov, ki se razlikujejo predvsem glede na material, iz katerega so narejeni: kovina, tekstil ali plastika. Material seveda vpliva tudi na to, kako močan je določen povezovalni trak. Nekateri povezovalni trakovi tako zdržijo tudi zelo visoke obremenite, zaradi česar jih lahko uporabljamo tudi pri izredno težkem tovoru. Prav zato se včasih priporoča tako uporaba stretch folije kot povezovalnih trakov, za dodatno utrditev tovora na paleti. Tovor se tako ne bo mogel prevrniti ali premikati, zato bo kljub daljšemu skladiščenju ali transportu v odličnem stanju tudi takrat, ko ga boste razpakirali.

Kategorije: Vse za dom