Prenavljate kopalnico oziroma načrtujete njeno prenovo? Potem imate gotovo toliko dela z izbiro vse opreme in elementov, da o njenem ogrevanju niste še zares razmišljali. To morda ne velja le v primeru, če imate ogrevanje v prostoru že urejeno ali pa če boste vanjo položili talno gretje. A četudi je temu tako, se vam vanjo splača montirati še električni radiator za kopalnico.

Za osnovno ali dodatno gretje

Električni radiator za kopalnico je primeren tako za osnovno kot dodatno gretje. Možno ga je uporabljati kot samostojni grelnik v prostoru, kjer ni urejenega nobenega drugega ogrevanja, ali pa kot dodatno grelno telo, ki se ga uporabi skupaj z drugim načinom gretja ali takrat, ko je to drugo gretje ugasnjeno. Tako ga veliko ljudi uporablja na primer v kombinaciji s talnim gretjem, pa tudi raznimi drugimi možnostmi ogrevanja, saj dodatni grelnik velikokrat pride prav. Omogoča namreč:

  • da ga prižgete, kadar se vam zahoče,
  • da bo kopalnica zelo hitro topla,
  • zelo učinkovito delovanje,
  • nizko porabo,
  • enostavno uporabo,
  • da ugasnjen ne porabi niti malo energije.

Ogrevanje kopalnice mora biti praktično

Električni radiator za kopalnico mora poskrbeti za učinkovito gretje in biti čim bolj enostaven za uporabo. Ker se ga uporablja le takrat, ko so temperature zunaj nižje, je pomembno, da je nameščen tako, da ni moteč. Zaradi tega se proizvajalci trudijo izdelati modele s čim manjšo globino in čim manjšimi dimenzijami, pri čemer tudi ti mini modeli omogočajo zelo dobro delovanje in kakovostno ter hitro ogrevanje prostora. Kako dobro bo vaš električni radiator za kopalnico deloval, namreč ni odvisno od njegove velikosti, temveč od moči. Zaradi tega je pri izbiri vedno treba preveriti podatek o moči, ki se od modela do modela razlikuje. 

Moč vpliva na učinkovitost in porabo

Moč izbranega modela pa je vedno treba izbrati glede na kvadraturo prostora, ki mora predstavljati glavni kriterij pri določanju tega, kako učinkovit grelnik sploh potrebujete. Večji prostor namreč zahteva tudi močnejše ogrevanje, pri manjših prostorih pa večja moč omogoča hitrejše ogrevanje, kar je tudi dobro vzeti v obzir. Torej se grelnika s premajhno močjo nikakor ne splača kupovati, sploh ker cena za malo močnejši električni radiator za kopalnico ni dosti večja od modelov z nižjo močjo. Edina stvar, ki je pri tem pomembna, je še to, da moč seveda logično vpliva tudi na porabo. Če izberete grelnik z večjo močjo, bo tako tudi poraba energije večja. Zaradi tega je treba izbrati ravno najbolj pravšnjo moč – takšno, zaradi katere poraba ne bo previsoka, ob enem pa boste z njo lahko dovolj dobro in dovolj hitro ogreli prostor. 

Proizvajalci imajo ravno zato na svojih spletnih straneh oziroma ob vsakem modelu tudi tabele, ki vam natančno povedo, za ogrevanje kakšne kvadrature je primeren določen grelnik, pri čemer so možni tudi določeni kompromisi. Če pri določenem modelu recimo piše, da je primeren za ogrevanje prostora, velikega od 5 do 8 kvadratov, potem boste z izbiro takšnega modela v 5 kvadratov velikem prostoru resda poskrbeli za nekoliko večjo porabo, a tudi za zelo učinkovito ogrevanje, v prostoru, velikem 8 kvadratov, pa bo poraba enaka, le učinkovitost ogrevanja bo nekoliko manjša. To pomeni, da je vedno treba izbrati najbolj optimalno rešitev glede na vaše preference, kar v široki ponudbi raznolikih grelnikov sploh ni težko.

Kategorije: Vse za dom