Za vitamin D je značilno, da je v maščobi topen. Lahko se nahaja v več oblikah, za nas sta pomembni predvsem D2 in D3. Slednjega lahko tvorimo tudi sami, in sicer ob prisotnosti sončne svetlobe. Lahko ga pridobivamo tudi s pomočjo nekaterih prehranskih virov, kot so jajca, mastne ribe pa tudi obogateni mlečni oziroma maščobni izdelki.

vitamin d3 za otroke
Vitamin D3 za otroke – Holistic.si

Ključna funkcija vitamina D je vzdrževanje ravnovesja koncentracije fosforja ter kalcija v krvi. To pa je seveda povezano z delovanjem različnih celičnih procesov, prav tako tudi z delovanjem živčno-mišične funkcije. Vitamin D3 je pomemben tako za odrasle kot tudi otroke. Ponekod lahko kupite celo prehransko dopolnilo, na katerem bo zapisano Vitamin D3 za otroke. To pomeni, da je produkt narejen posebej za naše najmlajše družinske člane. Vsekakor lahko vitamin D v obliki prehranskega dopolnila posebej kupite tudi za odrasle družinske člane. V prvi vrsti pa seveda poskrbite, da ujamete dovolj sončnih žarkov in da se zdravo pa tudi dovolj uravnoteženo prehranjujete.

Vitamin D3 in otroci

Večji del zdravih, donošenih dojenčkov prejme iz mleka matere ali pa iz nadomestnega mleka potrebna hranila, ki jih potrebuje za rast in razvoj. V raziskavah pa je bilo ugotovljeno, da je tveganje za pomanjkanje vitamina D pri dojenčkih ter otrocih povečano. Še najbolj je pomanjkanje problematično za malčke do tretjega leta starosti. Ravno zato strokovnjaki priporočajo dodani vitamin D3 za otroke. Tega lahko dodajate v prehrano, prav tako so na voljo kakovostna prehranska dopolnila, ki so posebej zasnovana za male junake.

vitamin d3 za otroka

Vitamin D3 je neredko poimenovan kar sončni vitamin. Naravno nastaja namreč v koži, in sicer pod vplivom UVB žarkov. Pri pretvorbi vitamina v obliko, ki je aktivna in lahko dobro sodeluje pri absorpciji kalcija, pomaga ravno sonce. Vemo pa, da dojenčki niso prav pogosto na soncu. Pozimi je namreč zanje preveč mraz, poleti pa pogosto prevroče. Še eden od razlogov za pomanjkanje pa je lahko premajhne vnos s pomočjo prehrane.

Vitamin D3 za otroke je torej nujno potreben. Je v maščobi topen ter je že od rojstva dalje izjemno pomembno hranilo. Potreben je namreč tudi za rast ter razvoj kosti. Prav tako ima ključno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Njegova daleč najpomembnejša funkcija je tudi to, da vzdržuje pravilne koncentracije fosforja ter kalcija v krvi. Posledično se povečuje absorpcija v črevesju, omogoča mineralizacija kosti in rast ter razvoj kostnega tkiva.

Naj izpostavimo še to, da pomanjkanje D vitamina pri dojenčkih in mlajših otrocih povečuje možnost za nastanek rahitisa.

Kategorije: Zdravje