Moderni električni radiatorji poskrbijo za zdravo notranjo klimo in dobro počutje, obenem pa že s svojim načinom delovanja ter raznimi dodatnimi funkcijami skrbijo za čim večjo energetsko učinkovitost. S tem je poskrbljeno za to, da za svoje delovanje oziroma ogrevanje porabijo čim manjšo količino energije.

Optimalna količina energije za visoko udobje

Kako zagotoviti čim višjo stopnjo udobja pri ogrevanju? Moderni električni radiatorji za to skrbijo z različnimi sodobno zasnovanimi funkcijami, ki so v prvi vrsti namenjene prav temu, da ogrevanje naredijo čim bolj praktično, enostavno in udobno. Hkrati pa vse omenjene funkcije skrbijo tudi za optimalno porabo energije in za to, da se slednje ne porabi prevelika količina. Med takšnimi naprednimi funkcijami so na primer:

  • možnost popolnega prilagajanja temperature svojim potrebam,
  • enostavno spreminjanje temperature,
  • izredno hitra odzivnost, saj grelnik začne delovati nemudoma po priklopu ali nastavitvi višje temperature v prostoru,
  • odlična zaščita proti pregrevanju,
  • možnost nastavitve dnevne in nočne temperature v prostoru,
  • možnost tedenske in dnevne nastavitve temperature,
  • dodatni senzorji za zaznavanje odprtih oken, vrat ali prisotnosti oseb v prostoru,
  • zelo precizen in občutljiv termostat, ki se hitro odzove na vse spremembe temperature v prostoru,
  • termostat, ki v prostoru ves čas vzdržuje konstantno temperaturo, ki je osnovni pogoj za varčno ogrevanje in dobro počutje.

Moderni električni radiatorji so zelo učinkoviti

Starejši modeli grelnikov ali kaloriferjev so bili pogosto precej energetsko potratni. Poleg tega so imeli še to slabo lastnost, da starejši ko so bili, več energije so porabili. Moderni električni radiatorji so glede tega čisto nekaj drugega in delujejo veliko bolj optimalno, kar se porabe energije tiče. So celo energetsko varčni, za kar je zaslužna njihova visoka učinkovitost. Ta se z leti uporabe prav nič ne zmanjša, ampak ostaja enaka, ne glede na to, koliko časa so že v uporabi. Če imate starejši model grelnika, se ga torej splača zamenjati z novejšim že samo zaradi manjše porabe, saj boste tako prihranili kar nekaj energije (ter s tem denarja).

Nekoč so imeli grelniki, ki so delovali na elektriko, tudi druge slabe lastnosti. Recimo to, da njihovo delovanje ni bilo najbolj tiho, kar pri novejših modelih ne velja več. Slednji delujejo čisto neslišno, zato njihovega delovanja v prostoru sploh ne boste opazili, saj niso prav nič moteči. Hkrati pa imajo v primerjavi s starejšimi modeli še eno odlično lastnost – ne pregrevajo se. Tako so bolj varni za uporabo, obenem pa to, da se ne pregrevajo, preprečuje tudi preveliko potratnost pri porabi energije. Pregrevanje grelnikov je bilo namreč še en krivec za to, da so bili starejši modeli tako energetsko potratni in da je bilo ogrevanje z njimi drago, saj so energijo pogosto porabljali čisto po nepotrebnem.

Pri novejših modelih se vam kaj takšnega prav gotovo ne more zgoditi, saj imajo vgrajeno zaščito proti pregrevanju, ki to učinkovito preprečuje. Ko se grelnik segreje na določeno temperaturo, se namreč termostat avtomatsko ugasne. Tako se energija ne bo trošila po nepotrebnem, obenem pa takšna zaščita proti pregrevanju preprečuje tudi to, da bi se moderni električni radiatorji preveč segreli. S tem je poskrbljeno za višjo stopnjo varnosti ter za to, da v prostoru med ogrevanjem ne prihaja do izgorevanja prahu, zaradi česar je zrak v prostoru čistejši in bolj kakovosten, s čimer je poskrbljeno za večje bivalno udobje, saj je notranja klima v prostoru zaradi tega bolj zdrava. To je še posebej pomembno za alergike, astmatike, otroke in starejše.