Menopavza je naraven proces, ko ženska trajno izgubi menstruacijo. To se zgodi zaradi hormonskih sprememb v telesu, kar se pri večini žensk zgodi, ko so stare nekje med 45 in 55 let. Včasih pa do takšnih sprememb pride tudi že prej, recimo pred 45. letom starosti, kar je odvisno od številnih dejavnikov. V primeru, da do takšnih sprememb pride, še preden ženska doseže 40 let, pa nastopi tako imenovana prezgodnja menopavza, ki je lahko tudi vzrok neplodnosti ali težav z zanositvijo.

Še niste stari 40 let?

Tudi ženske, ki še niso dopolnile 40 let, lahko doleti menopavza. A za to je pri tej starosti pravzaprav še prezgodaj, saj naj bi bila ženska takrat še v rodni dobi. Veliko žensk se zato v takšnih primerih sprašuje, za kaj gre, za kaj se jim to dogaja. To velja še posebej v primeru, če si želijo zanositi, a se to ne zgodi, če nimajo menstruacije ali je ta zelo neredna. Poleg tega pa se k temu pridružijo še različne druge težave – na primer vedno manj energije, čeprav naj bi bile ženske v tem obdobju na vrhuncu svojih življenjskih moči.

Kako si pomagati v takšnih primerih? Kako omiliti simptome oziroma poskrbeti za to, da se bo naša hormonska slika nekako uredila in bo naši starosti primerna? Ena od možnosti je tudi skrb za ustrezno prehrano. Treba je izbrati takšno, ki naravno spodbuja delovanje naših žlez.

Velikokrat pa je vzrok za to, da pri ženskah menopavza nastopi prehitro, tudi stres. Ta žal postaja vedno večji spremljevalec naših življenj in ima nanje čisto prevelik vpliv. Stresu se zato težko popolnoma izognemo, zagotovo pa se moramo naučiti, kako ga čim bolje obvladovati, predvsem pa najti čas za sprostitev in umiritev. S tem bomo poskrbeli tudi za bolj uravnovešeno hormonsko sliko.

Bi radi zanosili, a imate s tem težave?

Če želimo poskrbeti le za boljše počutje, so zgoraj navedeni nasveti več kot dovolj. V primeru, da si želite zanositi, pa je to, kakšna je vaša hormonska slika, še kako pomembno, saj ima ta bistven vpliv na to, da lahko sploh pride do zanositve.

Kategorije: Zdravje