B vitamin sestavljajo tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina, folna kislina, biotin in kobalamin. Vključuje torej številne snovi, ki medsebojno učinkujejo na naše telo ter skrbijo za ohranjanje njegovega zdravja že od rojstva oziroma že pred njim. Dobro je namreč znano, da imajo omenjene snovi, predvsem npr. folna kislina, pomembno vlogo tudi pri pravilnem razvoju zarodka v materinem telesu.

Raznovrstna prehrana je ključ do zdravja

B vitamin v zadostni količini lahko v telo najlažje vnesemo z raznovrstno prehrano. Ta mora vsebovati hrano iz vseh skupin živil, saj le tako telesu zagotovimo vse snovi, ki jih to potrebuje, da ostaja zdravo. Če imate pri prehrani kakršne koli omejitve ali določene vrste hrane ali celotne skupine živil ne uživate, je treba biti na to, da v telo vnesete dovolj hranil, še toliko bolj pozoren.

B vitamin v hrani

V takšnih primerih velja razmisliti tudi o jemanju prehranskih dodatkov, kar velja še posebej:

  • če ste občutljivi na gluten in ga ne uživate oz. imate celiakijo, zaradi česar ste še bolj dovzetni za pomanjkanje nekaterih hranil,
  • če uživate zgolj vegetarijansko prehrano brez mesa,
  • če ne jeste živil živalskega izvora, torej mesa, mleka, jajc in se prehranjujete vegansko,
  • če ste na kakšni drugi dieti, ki je zelo enolična in s katero ne morete dobiti vseh potrebnih hranil,
  • če ste starejši od 50 let,
  • če jemljete zdravila za sladkorno bolezen,
  • če morate jemati zdravila proti želodčni kislini, saj zaradi njih lahko pride do slabše absorpcije hranil,
  • če imate kakšno drugo črevesno bolezen, ki vpliva na absorpcijo ali presnovo hranil,
  • če jemljete kontracepcijske tablete,
  • če imate depresijo, anksioznost ali razpoloženjske motnje, saj lahko pomanjkanje določenih hranil, kot je B vitamin, vpliva tudi na možgane in duševno zdravje.

B vitamin – kakšnega izbrati?

B kompleks, 250ml - Holistic.si
B kompleks, 250ml – Holistic.si

Če razmišljate o tem, da bi začeli jemati B vitamin v obliki prehranskega dodatka, je najprej treba vedeti, koliko ga vaše telo sploh potrebuje. Kot že rečeno, gre za skupino različnih snovi, vsako od njih pa telo potrebuje v različni količini. Količina, ki jo potrebuje vaše telo, je odvisna tudi od vaše starosti in spola – moški navadno potrebujejo nekoliko večjo količino nekaterih snovi, a ne vseh. Zaradi tega je treba prehranske dodatke vedno izbirati glede na vaše individualne potrebe.

B vitamin tako lahko jemljete v obliki enega samega dodatka, ki mu pravimo tudi B kompleks, saj vsebuje več snovi, ali pa si izberete prehranski dodatek, ki vsebuje zgolj eno snov, če ugotovite, da vam točno te primanjkuje. Tako je za vegane in vegetarijance priporočljivo, da uživajo predvsem kobalamin, za ženske, ki načrtujejo nosečnost, pa da jemljejo folno kislino, medtem ko so potrebe koga drugega spet nekoliko drugačne.

Zaradi tega se je o tem, kakšen prehranski dodatek točno izbrati, najbolje posvetovati kar s svojim zdravnikom, ravno tako pa lahko veliko informacij in nasvetov o tem dobite tudi na holistic.si. Tam poleg prehranskih dodatkov svojim strankam namreč nudijo tudi prehransko svetovanje, katerega cilj je oblikovanje jedilnika, s katerim boste v telo vnesli dovolj vseh hranil, ki jih potrebujete za ohranjanje svojega zdravja in dobrega počutja na dolgi rok.

Kategorije: Zdravje