Če imate v družini plešavost, potem verjetno tudi vas skrbi, da bi imeli težave s tem. Se bo tudi vam naredila pleša? Pri katerih letih bo izpadanje las veliko in postalo tako očitno, da ga ne boste mogli več skriti? Se vam že zdaj zdi, da so vaši lasje premalo gosti, torej so redki in tanki ter tudi precej izpadajo? Vas zanima, zakaj pride do tega in ali je morda vzrok dednost? Predvsem pa: kako si pomagati pri takšnih težavah in kako preprečiti, da pride do njih?

izpadanje las

Zakaj pride do plešavosti?

Prekomerno izpadanje las lahko privede do plešavosti. Vzroki za to so različni. Največkrat pa k temu pripomorejo hormonska nihanja, ki predstavljajo enega glavnih vzrokov za plešavost. To je tudi glavni razlog, zakaj imajo s tem težave predvsem moški, pri ženskah pa do takšne težave lahko pride predvsem v menopavzi. Poleg tega pa lahko k tej težavi pripomore tudi manko nekaterih snovi v telesu, zaradi česar se lasje razredčijo in začnejo vedno bolj izpadati. Zaradi tega lahko pride tudi do počasnejše rasti las, vse to skupaj pa vodi v nastanek pleše.

Pri tem torej ne gre toliko za dednost kot za razne druge vzroke, vsekakor pa je nastanek plešavosti lahko deloma odvisen tudi od dednih dejavnikov. Nekateri se namreč že rodijo z močnimi in gostimi lasmi, medtem ko so ti pri drugih redki in tanki. Pri takšnih posameznikih je plešavost bolj verjetna oziroma bo do nje verjetno prišlo prej kot pri prvi skupini ljudi. Dodatni dejavniki, ki vse skupaj lahko še pospešijo, pa so izpostavljenost stresu, nezdrava prehrana in nezdrav življenjski slog, pa tudi nekatere bolezni.

prezgodnje izpadanje las

Glavni razlogi za plešavost so torej:

  • genski oziroma dedni dejavniki,
  • hormonska nihanja,
  • primanjkovanje nekaterih hranilnih snovi,
  • nezdrava prehrana,
  • nezdrav življenjski slog,
  • velika izpostavljenost stresu,
  • nekatere bolezni.

Kako preprečiti izpadanje las?

Plešavost in izpadanje las je možno upočasniti oziroma celo preprečiti. Pri tem si lahko pomagate z različnimi ukrepi. Med drugim se je treba čim bolj izogibati stresu in poskrbeti za zdrav življenjski slog. Ker z zdravo prehrano ne morete poskrbeti za vnos isto vseh snovi, ki jih potrebuje vaše telo, pa je smiselno poseči tudi po prehranskih dodatkih. Eden od takšnih dodatkov, ki lahko obnovi lasne korenine in poskrbi za njihovo pospešeno rast, je tudi kolagen. Slednji na lase dobro vpliva, jih zgosti in naredi močnejše, zato ga je vsekakor pametno začeti jemati. Poleg tega pa ne pozabite tudi na vse potrebne vitamine in minerale.

Kategorije: Zdravje