Zobe je treba ščetkati vsak dan. Redno ščetkanje je zelo pomembno. Zobozdravniki priporočajo celo, da naj bi zobe ščetkali po vsakem obroku, čeprav to počnejo le redki, zagotovo pa je pametno, da jih ščetkamo vsaj dvakrat ali trikrat dnevno. Kljub temu pa to še ni dovolj za dobro zobno higieno, ampak lahko zanjo poskrbimo le tako, da se vsaj enkrat na dve leti odpravimo še na čiščenje zobnega kamna. 

Trdovratnih oblog ni mogoče odstraniti s ščetko 

Čiščenje zobnega kamna je postopek, s katerim lahko iz zob odstranimo vse vrste trdovratnih oblog. Slednjih samo z zobno ščetko ni mogoče odstraniti, četudi uporabljamo električno ščetko, ki je pri tem veliko bolj učinkovita. Pravzaprav ščetka ni dovolj niti za odstranjevanje vseh vsakodnevnih oblog in ostankov hrane, ki se naberejo na zobeh. Po ščetkanju naj bi tako po priporočilu zobozdravnikov nujno uporabili še nitko ali medzobno ščetko, s katero lahko dobro očistimo medzobne prostore tik ob dlesni, saj se tam največkrat zadržujejo ostanki hrane, ki jih je velikokrat samo s ščetko težko odstraniti. Če ne verjamete, si enkrat najprej dobro očistite zobe s ščetko, nato pa vse medzobne prostore očistite še z medzobno ščetko in videli boste, da je tam skritih še veliko ostankov hrane. 

Pri medzobnem ščetkanju marsikomu začnejo krvaveti dlesni, česar se nekateri ljudje ustrašijo oziroma so prepričani, da so bili pri čiščenju preagresivni. A to ne drži: krvavitev največkrat povzroči nabiranje ostankov hrane tik ob dlesni oziroma v prostoru med zobom in dlesnijo. Krvavitev sama po sebi ni nič hudega, veliko hujše pa so posledice, če teh ostankov hrane ne odstranimo pravočasno. To namreč lahko vodi tudi v paradentalno bolezen, ki ne pomeni le krvavitve dlesni, temveč povzroči tudi možnost izpada zoba, zato jo je treba jemati zelo resno. Če želimo takšne težave preprečiti, nam pri tem lahko pomagajo naslednji ukrepi: 

odstranjevanje zobnega kamna
  • redno in vsakodnevno ščetkanje zob vsaj dvakrat dnevno, 
  • redno čiščenje medzobnih prostorov z nitko ali medzobno ščetko, kar je treba opraviti enkrat dnevno, najbolje zvečer takoj po ščetkanju, 
  • čiščenje zobnega kamna pri zobozdravniku vsaj enkrat na dve leti, s čimer se iz zob odstranijo bolj trdovratne zobne obloge. 

H kateremu zobozdravniku na čiščenje zobnega kamna? 

Na takšen poseg se lahko naročite pri praktično katerem koli zobozdravniku oziroma pri vseh zobozdravnikih, ki opravljajo to storitev. Zagotovo pa je pametno, da v ta namen izberete zobozdravnika, ki bo znal strokovno poskrbeti za vaše zobe in bo celoten postopek izvedel tako, kot je treba. Zato je pomembno izbrati zobozdravnika, ki mu lahko zaupate. To je lahko vaš osebni zobozdravnik, če ste seveda z njim zadovoljni, lahko pa je to tudi kakšen drug strokovnjak, ki opravlja to delo strokovno, profesionalno in temeljito.  

cena za čiščenje zobnega kamna cenik

Pred samim posegom se obvezno pozanimajte, kakšen postopek uporablja zobozdravnik in koliko časa vse skupaj traja. Ko poseg zaključen, pa redno in skrbno še naprej skrbite za ustno higieno in poleg ščetkanja zob začnite uporabljati tudi nitko ali medzobno ščetko. Najkasneje po dveh letih pa se znova naročite na čiščenje zobnega kamna, ki vam bo pomagalo ohraniti vaše zobe in dlesni čim bolj zdrave. 

Kategorije: Zdravje