Zakaj lahko z gotovostjo rečemo, da gre za najpomembnejši vitamin in kakšna je njegova vloga v telesu? B12 je eden od vitaminov iz skupine B, ki velja za enega najbolj pomembnih v telesu. Z njim na primer lahko preprečimo slabokrvnost, ki predstavlja pogost problem in številnim ljudem povzroča velike težave, hkrati pa vpliva tudi na številne druge telesne funkcije in njegovo delovanje. Med drugim je ključen tudi pri delovanju možganov in vseh kognitivnih funkcijah – razmišljanju, spominu, računanju, koncentraciji itd. Hkrati pa vpliva tudi na naše razpoloženje in s tem tudi počutje.

b12 in zdrava hrana

Za preprečevanje slabokrvnosti

B12 učinkovito pomaga preprečevati slabokrvnost. Ključen je namreč pri tvorbi rdečih krvnih celic oziroma rdečih krvničk, te pa so tiste, ki skrbijo za to, da nismo slabokrvni. Če imate težavo s slabokrvnostjo oziroma anemijo, je torej pomembno, da uživate dovolj tega vitamina, saj bo tako v vaši krvi dovolj rdečih krvničk. Dobite ga lahko z jemanjem prehranskega dodatka ali s pomočjo uživanja prehrane, ki ga vsebuje. Najdemo ga predvsem v hrani živalskega izvora, kot so na primer:

  • jetra,
  • svinjina,
  • govedina.
  • tuna,
  • losos,
  • jajca,
  • sir itd.

Za boljše delovanje možganov in kognitivne funkcije

Hkrati pa ima B12 tudi pomembno vlogo pri delovanju možganov. Uravnava namreč vse kognitivne funkcije v telesu in tako vpliva na boljše delovanje spomina, zmožnosti koncentracije in fokusiranja na določeno delo ali aktivnost, sposobnosti mišljenja itd. Zato je njegovo uživanje priporočljivo za vse, ki se ukvarjajo z miselnim delom ali učenjem (npr. pripravo na izpite), oziroma za vse, ki imajo občutek, da takšnega dela ne morejo opravljati najbolje, da se pri njem hitro utrudijo ali da se ne znajo dobro skoncentrirati. Ravno tako pa lahko pomaga vsem, ki imajo občutek, da nimajo najboljšega spomina ali da se jim ta slabša. Z jemanjem prehranskega dodatka, ki ga vsebuje, ali uživanjem dovoljšnih količin prehrane, s katero ga lahko vnesemo v telo, boste lahko gotovo poskrbeli za ohranjanje kognitivnih funkcij in za njegovo izboljšanje.

premalo vitamina b12 in utrujenost

Za boljše razpoloženje in počutje

B12 pa lahko močno vpliva tudi na razpoloženje in naše počutje. Zelo namreč pomaga pri preprečevanju utrujenosti, do katere lahko pride zaradi njegovega pomanjkanja v telesu. Zato je vedno treba skrbeti, da ga imamo v telesu dovolj, če želimo imeti dovolj energije. Poleg tega pa vpliva tudi na delovanje živčevja in živčnega sistema, ki je prav tako bistvenega pomena za to, kako se počutimo in kakšno je naše razpoloženje.

Kategorije: Zdravje