Vitamin B12 150ml - Holistic

Ali ste vedeli, da vitamin B12 zmanjšuje utrujenost? To pa nikakor ni njegova edina funkcija v telesu, čeprav je eden od prvih znakov tega, da vam primanjkuje tega pomembnega vitamina, prav to, da se počutite zelo utrujeni in izčrpani oziroma bi kar naprej samo počivali in spali. Če se ob tem večkrat dnevno ali celo dan za dnem počutite še zelo razdražljivo in nemirno, obstaja velika verjetnost, da se razlog skriva prav v pomanjkanju B12. V takšnem primeru velja razmisliti o tem, da njegovo pomanjkanje skušate nadomestiti s prehrano, ki ga vsebuje, oziroma posežete po kakovostnem prehranskem dodatku.

Kobalamin ima vpliv na našo psiho

B12 je vitamin, ki mu pravimo tudi kobalamin in ki je pomemben za naše normalno psihološko delovanje. Najdemo ga predvsem v živilih živalskega izvora, zaradi česar ga vegetarijancem in veganom pogosto primanjkuje. Prav tako pa je njegovo pomanjkanje značilno tudi za vse, ki s svojo prehrano ne uživajo veliko mesa oziroma so zelo obremenjeni – fizično ali psihično.

Vitamin B12 - znaki pomanjkanja

Gre namreč za enega od vitaminov, ki ima velik vpliv na našo psiho, saj uravnava pravilno delovanje našega živčnega sistema. Zaradi tega ima pomemben vpliv tudi na določene kognitivne funkcije oziroma delovanje naših možganov. Prav zaradi tega lahko rečemo, da je kobalamin zelo pomemben vitamin, saj boste z njegovo pomočjo lažje kos delovnim nalogam in drugim obveznostim, prav tako pa boste bolj notranji mirni, imeli več energije ter boste manj izčrpani.

Kot že rečeno, ga lahko v telo vnesemo s pomočjo prehrane ali s pomočjo prehranskega dopolnila, ki pa mora biti skrbno izbrano tako, da vsebuje dovolj veliko količino kobalamina ter da je tudi sicer narejeno iz čim bolj kakovostnih in preverjenih sestavin.

Druge funkcije vitamina B12

Poleg vsega naštetega pa ima vitamin kobalamin še različne druge funkcije v našem telesu, kot so na primer:

vitamin b12 za rdeče krvničke
  • izboljša tvorjenje rdečih krvničk,
  • preprečuje slabokrvnost ali anemijo,
  • spodbuja pretvarjanje folne kislino v obliko, ki je bolj učinkovita,
  • obnavlja tkiva ter genetski material v celicah,
  • poveča odpornost in krepi imunski sistem.
Kategorije: Zdravje