B kompleks, 250ml - Holistic.si
B kompleks, 250ml – Holistic.si

B kompleks je skupina vitaminov, ki jih naše telo potrebuje v vseh življenjskih obdobjih. Omenjene vitamine potrebujejo tako moški kot ženske, vendar pa slednje še posebej v obdobju menopavze lahko še nekoliko bolj občutijo njihovo pomanjkanje. Povedano drugače: z njihovo pomočjo je možno olajšati menopavzo in poskrbeti, da to obdobje ne bo tako viharno.

Prehranski dodatki v menopavzi

Menopavza v življenje ženske prinese številne spremembe. Tako lahko zaradi hormonskih nihanj pride tudi do nihanj razpoloženja, počutja in psihičnega stanja. Zaradi tega je treba narediti vse, da takšna hormonska nihanja nekoliko uravnotežimo, pri čemer je lahko marsikateri ženski v veliko pomoč tudi B kompleks. Ta namreč vsebuje številne vitamine, ki vplivajo na živčni sistem in tudi na psihično stanje ter počutje. Med njimi je na primer vitamin B12, ki ima pri tem ključno vlogo in ki ga veliko ženskam primanjkuje, saj marsikatera med njimi v svojo prehrani nima prav veliko mesa ali pa ga sploh ne uživa. Posledice tega se lahko pokažejo prav v obdobju menopavze, zato takrat velja razmisliti o jemanju nekaterih prehranskih dodatkov.

Kako vedeti, ali imate dovolj vitaminov iz skupine B?

B kompleks je drugo ime za vitamine iz skupine B. Najlažje jih v naše telo vnesemo s pomočjo raznolike in zdrave prehrane, ki mora vsebovati tudi meso, jajca in druge izdelke živalskega izvora, če želimo, da imamo teh vitaminov v telesu dovolj. Zavedati pa se je treba, da raziskave kažejo, kako ogromno ljudem po 50. letu starosti vitaminov iz te skupine primanjkuje, pomanjkanje pa se še povečuje z višjo starostjo. Ženske pomanjkanje vitaminov iz te skupine običajno najbolj občutijo v menopavzi, lahko pa tudi že prej. Vsekakor pa je takrat, ko nastopi menopavza, skrajni čas za pregled krvne in hormonske slike. Na tak način je namreč:

B kompleks v hrani
  • najlažje ugotoviti, ali vam primanjkuje vitaminov iz skupine B,
  • ugotoviti, katerih vitaminov vam primanjkuje,
  • preveriti, ali bi si lahko pomagali tudi s kakšnimi drugimi prehranskimi dodatki.

Poleg vitaminov iz skupine B se sicer v menopavzi priporoča tudi jemanje nekaterih drugih dodatkov in vitaminov. Med njimi je na primer vitamin D, ki lahko zelo pripomore k preprečevanju osteoporoze in ohranjanju zdravih kosti tudi v starosti, pa tudi k preprečevanju nekaterih starostnih bolezni. Hkrati pa tako B kompleks kot vitamin D lahko pripomoreta tudi k boljšemu počutju in lajšanju težav v menopavzi, zato se je z zdravnikom smiselno posvetovati o tem, ali se je pametno odločiti za njuno jemanje.

Kategorije: Zdravje